Vrouwen zijn supergoed in netwerken, toch?

Als ondernemer moet je ook gaan onderzoeken hoe je je netwerk wil uitbreiden. Veel ondernemers vinden netwerken niets, it’s true! Terwijl het zo belangrijk is om te netwerken, brengen de meeste ondernemers de meeste werkuren door achter hun computerscherm. Als je social media optimaal in kunt zetten om je netwerk uit te breiden is dit fantastisch natuurlijk. Vooral mee doorgaan als dit voor jou het beste werkt. Maar voor mij werkt dit toch minder goed. Ik heb een fijne combinatie nodig van offline en online.

mannen en vrouwen

De manier van netwerken tussen mannen en vrouwen verschilt ook nog.

Vrouwen luisteren vaak goed en vragen door. Ze vinden een gesprek met een onbekende al geslaagd als er een klik is. Is er geen klik dan is het de uitdaging om op een nette manier het gesprek af te kappen. Dit vind ik persoonlijk nog een lastige.

Vrouwen komen vaak meer brengen dan halen en netwerken ook best veel voor anderen. Ik betrap mijzelf hier ook weleens op. Ik verbind graag ondernemers aan elkaar maar ik vergeet soms mijzelf in dit verhaal. Ga je alleen netwerken voor de gezelligheid dan is dit niet erg maar als ondernemer is tijd kostbaar. Vrouwen gaan vaak niet netwerken met de intentie een deal te kunnen sluiten.

Mannen gaan eerder op hun doel af en kappen het gesprek ook makkelijker af om door te gaan naar het volgende gesprek. Ik merk persoonlijk altijd heel snel of mijn gesprekspartner oprechte interesse heeft of dat hij/zij eigenlijk door wil gaan naar het volgende gesprek. Mannen pakken het vaak strategischer en praktischer aan waardoor ze er zakelijk eerder op vooruitgaan.

Het is uiteraard logisch dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen en dat dit ook terug te zien is in het netwerken.

Mijn conclusie is dat vrouwen (uiteraard niet alle vrouwen) supergoed zijn in netwerken maar soms iets meer aan zichzelf mogen denken. Het is heel erg aardig dat je ook aan je mede-ondernemers denkt maar vergeet vooral ook je eigen business niet. Maar een netwerkgesprek moet in mijn ogen wel spontaan blijven verlopen en ga a.u.b. niet teveel voorbereiden en blijf lekker jezelf. Je kunt op zijn minst even kijken (als dit mogelijk is) wie zich allemaal hebben aangemeld en wie je graag zou willen spreken. Als het goed is spreek je al uit je hart en kun je jouw gesprekspartner(s) al genoeg enthousiasmeren.

Spontytip: zorg voor interactie op social media en spreek eens af voor een kopje koffie. Op deze manier word je netwerk steeds warmer en zul je elkaar sneller helpen of eerder aan elkaar denken voor een klus.

‘Netwerken is niet meer dan andere mensen ontmoeten die dit wellicht even spannend vinden als jij’.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *