Een goede voorbereiding is het halve werk…..of toch niet??!

Ben jij meer van de goede voorbereiding of ga je liever mee met de flow?  Iedereen maakt zich weleens druk om de dag voor morgen. Je moet bijvoorbeeld een presentatie houden of een pitch voorbereiden voor een event. Je oefent een aantal keer want je wil beslagen ten ijs komen.
Je hebt een goed verhaal in je hoofd zitten maar je bent bang dat je bepaalde stukken vergeet of door elkaar gaat halen. 

‘Als je mij gisteravond al had gevraagd om te pitchen voor de groep dan was ik best zenuwachtig geweest.’

Tijdens een Open Coffee Den Bosch meeting wist ik dat er een aantal nieuwe gezichten bij waren. Het leek mij leuk om er eentje uit te pikken en te vragen of hij zich even voor wilde stellen voor de groep (60 a 70 man). Hij had dit totaal niet aan zien komen maar hij deed het wel! Het resultaat was dat hij zijn verhaal oprecht en heel spontaan kon vertellen en het leuke is dat hij zich totaal niet druk heeft gemaakt van tevoren. Ik zeg, een vette WIN – WIN.
Mijn bedrijf heet niet voor niets SPONTY EVENTS. De naam staat voor SPONTANE GEBEURTENISSEN. Ik houd van spontane momenten. Deze zijn vaak het mooist, oprecht, puur.

‘De mooiste dingen ontstaan spontaan’

Als ik bezig ben met het begeleiden van een speeddatesessie kan ik zomaar beslissen om even live te gaan en bijvoorbeeld iemand te interviewen. Dit zou ik normaal gesproken niet zo snel doen maar zodra ik in mijn element zit dan worden alle drempels lager. De persoon die ik ineens spontaan live ging interviewen zag het niet aankomen maar hierdoor ontstond er iets moois, iets organisch. Helaas is deze video spontaan ook weer verdwenen want er ging iets mis met Instagram. Dit is dan weer het nadeel bij spontane acties ;-).
Soms is het beter om niet te weten wat je te wachten staat. In 2018 organiseerde ik een Netwerkexperiment en de promo was heel vaag en mysterieus. De strekking was:

‘Comfortabel raken met het oncomfortabele’

Dit idee kwam weer voort uit een spontaan liftavontuur samen met een goede vriendin. Kort daarna sprak ik af met Jacob van Hoek en hij werd ook erg enthousiast van het idee om dit met ondernemers te gaan doen. Bijna niemand lift meer maar dit heeft heel veel gemeen met het ondernemerschap. Het begin is bijvoorbeeld lastig maar als je eenmaal een goede start gemaakt hebt gaat het vaak vanzelf. Er waren maar liefst 80 geïnteresseerden en uiteindelijk werden er 12 ondernemers geselecteerd om deel te nemen aan dit experiment. Niemand wist wat ze gingen doen…tot een paar minuten na de start van het event. ‘WE GAAN LIFTEN!!!’ De deelnemers reageerden verschillend. Terwijl de een in de weerstand schoot maakte de andere bijna een sprongetje van enthousiasme.

‘Als ik had geweten dat we gingen liften, had ik mij niet opgegeven maar ik ben blij dat ik het heb gedaan’.

De comfortzones zijn deze dag weer wat uitgerekt en bepaalde vooroordelen over het liften zijn weggenomen.
Mooi om te weten dat het onbekende veel mensen trekt, nieuwsgierig maakt. Dat veel ondernemers moeite willen doen om ook offline zichtbaarder te zijn en op een ludieke wijze nieuwe mensen willen ontmoeten.
Als je van tevoren niet weet wat er gaat gebeuren, wat er van je verwacht wordt, dan kun je je ook niet druk maken en zal het eindresultaat nooit tegenvallen.
Als ondernemer weet je heel goed waarom je doet wat je doet en dat is meer dan genoeg voorbereiding.

Sponty groeten,
Corinne Helmink
Sponty Events

Ps. Ik heb gekozen voor een foto van mijzelf die geschoten is terwijl ik dat niet doorhad. Deze foto is moeilijk te overtreffen vind ik zelf. Spontaniteit is mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *